Урок 1 - Какво е уеб сайт и как работи? - Nxt web studio

Урок 1 Какво е уеб сайт и как работи?

, от Иво Янчев

Какво е уеб сайт и как работят сайтовете? В днешно време, 90% от хората които използват сайтовете всеки ден, не знаят какво е уеб сайт. И как точно работят уеб сайтоветеЗа да стъпим на здрава основа в процеса на разбиране какво е уеб сайт е необходимо да променим статистката. За да разберете какво е уеб сайт и как работят сайтовете, ще е необходимо да се запознаем първо с това как работи интернет. Ще се опитам да ви помогна да го разберете с тази статия.

Имайте предвид, че с нарочно опростявам инфорамцията с цел лесно разбиране. Ако имате нужда от точна документация, погледнете  този линк на англииски език и това видео. Те описват как точно работи интернет и какво е уеб сайт.

 Какво е уеб сайт?

Повечето хора нямат никаква идея от къде идва интернет, но в това няма нищо лошо. Това е все едно да знаете кой е изобретил химикалката или механизма за почистване на тоалетната. Това са просто неща, които изпозлзваме всеки ден. И никога не се замисляме, че някога в миналото някой ги е изобретил. За да може да ги изпозлваме сега.

Най-просто казано: интернет е мрежа между компютри. Като всяко развиващо се нещо, всичко е започнало от малкото към голямото. Тоест в началото първите мрежи били много малки. Свързавали едва няколко компютъра в едно и също помещение или сграда. Обикновенно това се е правило в някаки предприятея или заводи. За тях е било важно бързо да разменят информация помежду си. Такива мрежи от близки компютри се наричат Локални. На англииски –  Local Area Network. На кратко я познаваме под името LAN. Това може да е мрежа между два компютъра в една стая. Или между всички компютри в едно училище например.

Какво представлява самата мрежа?

 LAN мрежа

Нека се върнем назад във времето и разгледаме LAN мрежата в един завод с 200 компютъра. Тези 200 компютри са свързани с кабел и разменят информация помежду си. Това е хубаво. Но един от най-големите проблеми тогава бил, че ако Пешо иска да изпрати лично съобщение до Кирчо. Да му каже колко много харесва Спаска от отдел продажби. Това е нямало как да се случи. Тъй като всички виждали информацията, която се разменя по мрежата. Тогава една компания решава нещо съвсем просто и логично. Всеки компютър свързан в локалната мрежа е необходимо да има собствено и уникално ИМЕ.

Media Access Control

Това име се нарича Медиен Контрол на достъпа или Media Access Control. Това наистина звучи дълго и объркващо, затова го нарекли просто MAC. T.e името на всеки един компютър в мрежата е неговият MAC адрес… простичко нали? И когато Пешо иска да изпрати съобщение на Кирчо, той просто използва името на компютъра на Кирчо. Тоест неговият MAC адрес и изпраща информацията точно на този компютър на който трябва. Това работи и до ден днешен. Всеки компютър или устройство във вашият дом има свой MAC адрес.

Какво е уеб сайт

Всеки един от вас в своя дом има локална мрежа. Това може да е всяко устройство, което е свързано със вашият wi-fi рутер. Рутера е свързан с по-голяма мрежа наречена Wide Area Network или WAN мрежа. Тя е предоставена от вашия интернет доставчик (например Mtel, blizoo, bulsatcom и т.н.). Тази WAN мрежа може да е квартална. Тя се свързва с още по-голяма мрежа, такава за вашият град, която се свърза с още по-голяма и т.н

 

И най-общо казано Интернет е една огромна мрежа. Връзка между всички устройства които имат достъп до нея. Но за да използваме максимално тази мрежа е необходимо да има начин да се свързваме един със друг. И да можем да си изпращаме файлове. Тогава за първи път през 1989 година, английския инженер Тим Бърнърс-Лий предлага идеята за създаване на нова мрежа наречена World Wide Web. Също позната ви като www. Тя с помощта на Интернет да предоставя по-лесна възможност за обмяна на файлове между компютрите.

Какво е уеб сайт

Какво е World Wide Web?

WWW е просто една услуга. Тя ви дава възможност посредством Интернет да имате достъп до различни текстове, изображения, видеа и други файлове. За да можете да използвате WWW на вашият компютър ви трябва програма предоставяща ви достъп до мрежата. Тези програма ви е позната и се нарича Browser. Популярни интернет browser-i в момента са Internet Explorer, Chrome, Firefox, Opera, Safari и др. За да имате достъп до World Wide Web, е необходимо да влезете във вашият browser. Да изпишете в полета най-горе URL адрес започващ имменно с www, което казва на браузъра да се обърне към мрежата. Досто просто. Първата www страница е била просто един документ с текст като този:

 

URL адрес

За да бъде достъпна първата страница трябва да има URL адрес. Да си представим че този адрес е www.worldwideweb.com. За да може някой да влезе в този адрес, той трябва да го знае. Пешо разбира този адрес и го казва на Кирчо. Кирчо влиза в страницата и чете текста. Кирчо е доволен и го праща на Пенка. Пенка е впечатлена и го праща на приятелката си Гинка и т.н , колко време ще е необходимо докато този документ обиколи света? Доста нали , а ако се създаде втората web страница, пак ли трябва да си я пращаме взаимно?

Точно заради това е възникнал въпроса как точно да се свързват документите помежду си, за да може всеки да има достъп до тях без да знае URL адреса? И така са измислили така наречените хипър връзки, или познатите ви като Линкове, връзки, препратки. Всеки един документ може да съдържа множество хипер връзки. Те от своя страна да свързват документите един с друг. И ако някой знае един URL адрес  да има възможност да използва връзките и да влезе в друг URL и т.н. Общо взето това, което правим всичко в момента, когато използваме интернет. И точно тези връзки образуват огромната мрежа от информация, позната ни днес.

Какво е HTML?

Но, тъй като чистите текст файлове са нямали начин да се укаже кой текст е линк, за да може да се свърже с другите. Било е необходимо да се измисли начин по който да  се маркират линковете в чист текст. Така е разработин Хипертекст Маркиращ език или на английски  Hypertext Marckup Language, накратко HTML. Първата версия на HTML е създадена през 1990 и предоставяла 18 команди за обработката на текстовете. Това не било само начин да се определят връзките във уеб страницата, а и начин да се маркират заглавията, параграфите и други елементи.
Това е. Всички страници в момента дори facebook, google и youtube използват HTML за да изградят съдържанието си.

Но ако в началото HTML е имал 18 команди за изпълнение в момента в последната версия на HTML има стотици. Те ви дават възможност да създавате по-сложно съдържание. Тези HTML документи които си разменяме посредством връзките се наричат уеб страници или уeб сайт. Сайт в превод от английски означава “място” т.е уеб място. Замислил съм в процеса на курса да ви запозная как точно се използва HTML и други технологии за изработката на сайтовете, за да можете да имате представа какво изгражда вашият сайт.

В днешно време всеки може да има собствен сайт, т.е собствено място в голямата мрежа. Но за да се случи това е необходимо да има файлове, които иска да сподели и връзка, която да изпрати. В следващият урок ще ви запозная какво е домейн, web server и хостинг и как browser-ите намират сайтовете.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *