Урок 3 - Изработка на сайтове - 4 стъпки за плануване - Nxt web studio

Урок 3 Изработка на сайтове 4 стъпки за плануване

, от Иво Янчев

Не е тайна, че изработка на сайтове стана толкова популярна услуга и масово фирмите предлагат изработка на сайтове – професионални, динимични, с уникален дизайн, адаптирани за всички устройства уеб сайтове. Освен това в интернет се появиха толкова много възможности за изработка на сайтове. Както и изработване на безплатен сайт, което прави избора още по труден. В предния урок разбрахме какво е домейн и хостинг. С този урок искам да ви помогна да разберете процеса на изработка на сайтове, за да можете да правите правилния избор при създаването им.

Всички знаем че бизнесът или която и да е услуга се нуждае от присъствие в интернет. С цел да достигне до повече хора, а повече хора водят до повече продажби. Но въпроса е дали тези сайтове ще доведат до повече клиенти ?

 

 

Много хора искат просто да скочат в процеса на изграждане и изработка на сайтове, но истината е че първо трябва да помислим за няколко основни неща. Неща, които са много важни при стартирането на сайт. Всяко нещо, което създаваме започва с намерение и план. Зад създаването на всеки успешен сайт има добър план за действие. В тази статия ще ви кажа 4 важни стъпки, които да следвате при изграждането на план за вашият сайт и при изработка на сайтове.

 Стъпки при изработка на сайтове над които тряба да помислите 

 

1. Стъпка първа – Каква е целта на сайта?

 

Дори и да звучи смешно и някой да каже- „Aз знам за какво е моят сайт“… е важно да си отговорите на този въпрос. Тогава ще видите, че ще ви дойдат повече идеи, ако ги напишете и дефинирате в няколко изречения за какво  е сайта. И винаги се стремите да следвате това при изграждането му. Защото много често при изработка на сайт, докато правим самият сайт, повлияни от конкурентни сайтове, от приятели или бъдещи клиенти, забравяме каква е основната ни цел. Така се отклоняваме от пътя по-която вървим и създаваме нещо друго различно от първоначалният ни замисъл.

изработка на сайтове

Отговорете си на въпросите: Дали го правите за да покажете портфолиото си? Да продавате продукти по интернет? Да помагате на хората по някакъв начин? Защото се надявате това да доведе до продажби на някаква услуга ? Или, за да създадете познаеваемост на вашата марка? Трябва да разберете каква е целта на вашият сайт и винаги да се стремите да я следвате и да вървите точно в тази посока. Защото ако нямате точна и ясна представа каква е истинската ви цел, рискувате да обърквате потребителите, когато посетят вашият сайт. А основната цел на сайта е да помогне на вас и на потребителите да вземат правилното решение.

 

2.Втората стъпка над която е важно да помислите е – Какви са вашите клиенти/потребители?

За да привлечете правилните хора, които искате да купуват вашата стока или услуга е необходимо да използвате някаква стръв. Тоест да им дадете нещо от което те имат нужда. Ако отидете на риболов и искате да хванете цаца, ще използвате една стръв, но за да хванете кит, ще ви трябва съвсем различна стръв. Същото е и с вашият сайт. Необходимо е да знаете -кои са бъдещите ви клиенти, коя е вашата публика, какви са техните проблеми и тревоги. Така ще получите идеи как ще представяте сайта на тези хора и как ще ги заитригувате.
Ще ви дам няколко съвета за това как да изберете правилният таргет от посетители:
Първото нещо което трябва да се замислите е с какви хора искате да работите? Или кой е перфектният за вас клиент? След като го опишете във вашите представи или на лист, вие ще се стремите да намирате такива клиенти. И ще представяте сайта си на такива клиенти.

изработка на сайтовеНапример:
Ако вашият бизнес е свързан с продажба на очила, предлагате всякакви очила от деоптрични до слънчеви маркови очила. И решавате, че иската да сложите  меню тип хамбургер на вашия сайт, което винаги е затворено и почти скрито. И ако човек не знае какво представлява това меню може и да не го види. Статистически, средната възраст на  хора, които лесно се оправят с това меню е под 40 години. За тях е нормално и не намират затруднение да влязат в сайта и да намерят менюто.

Но вие продавате и диоптрични очила, която основна целева група е хора над 40 години, които по-трудно работят с такова меню или изобщо не знаят за него. Защо трябва да рискувате да загубите клиенти, ако знаете причината за тяхното евентуално напускане на вашия сайт?

Стеснете кръга на вашите клиенти 

Целта е максимално да стесните кръга на вашите клиенти. Така ще можете да разберете на кого точно продавате и как да представяте продукта или услугата точно на този кръг от хора. И когато направите нещо във вашият сайт си задайте въпроса –  Това нещо лесно ли ще бъде за моя тип клиенти?

Например ако искате да продавате фитнес услуги и програми за лесно свяляне на килограми. Към мъже или жени ще бъдат насочени тe? Ако искате да намирате повече жени, тогава е добре да представите сайта в определни цветове които ще заитругуват женската аудитория. Или да пишете статии в блога, които ще са насочени повече към жените от колкото към двата пола. Да представяте снимки, които ще заитругуват жените и т.н

Няколко въпроса в тази насока над които можете да помислите са:

 • От коя държава ще са вашите посетители?
 • На колко са години?
 • Какъв пол?
 • Имат ли възможност да купуват стоки?
 • Какви интереси имат?
 • Какви проблеми имат?
 • Какви проблеми решавате?

  Каква е вашата целева група?

Всеки един от тези въпроси ще ви даде отговор и евентуален път и насока при изработка на сайтове и изграждането на вашият сайт.
Метод, който използвам за дефинирането на целевата ми група е чрез три кръга:

 

 • Общ пазар
 • Наличен пазар
 • Целеви пазар

 

На база въпросите, на които си отговарям определям и стеснявам клиентите максимално. Така мога лесно да се насоча към тази целева група чрез сайта и моите бъдещи действия. Можете да четете статистики на маркетолози, които са проучили и анализирали пазара/ в google има такива /. Можете да използвате вашият опит и за в бъдеще, да променяте и развивате аудиторията си в процеса на работа, като следите програми като google analytics. Тази програма дава възможност да анализирате посетителите на вашият сайт. Например, ако видите чрез Google analytics, че повече хора влизат на сайта от мобилни телефони, ще инвестирате в обновяване и актуализиране на мобилната версия на сайта. Или ако нямате такава ще си направите.

изработка на сайтове

 

3.Третата важна стъпка – Какво съдържание ще има във вашия сайт?

 

Това включва:

 • Колко страници ще има?
 • Каква информация ще сложа в тях ?
 • От какви снимки или видеа ще имам нужда?

Първо започнете със страниците. Например: направете проучване и влезте в няколко сайта на конкуренти. Запишете си основните страници, които се повтарят във всички сайтове. Например, ако вашият сайт е свързан с фотография и фотографски услуги. Напишете фотографски услуги в google и вижте какво излиза на първа страница. Изберете няколко сайта и запишете менютата на един лист или на вашият компютър. Помислете какви менюта ще имате вие и дали съвпадат с вашите намерения иинтереси. Направете комбинация и решете кое е най-доброто за вас.

 

Примерен списък е:

Начало (началната страница на сайта)

За Мен (нас) (информация, в която ще представя себе си и какво правите)

Портфолио (страница, в която ще покажете проектите и снимките си)

 • Портрети
 • Деца
 • Кръщенета
 • Сватби
 • Бизнес
 • Пътешествия

Блог (страница, където ще споделяте информация и качвате статии)

Цени (страница,където ще предоставите цени за вашите услуги)

Контакт (страница за контакт и връзка с вас)

Това е един добър старт при избора на съдържание. След като изберете страниците, може да помислите какво ще има във всяка една от тях. За да може най-добре, лесно и разбрано да информирате посетителите на сайта за вашата дейност. Може да използвате същата методика за написването на информацията за тези страници. Например да кажем, че искаме да решим какво ще пишем в страница “За мен”. Влизаме в сайтовете, които са ни харесали и разглеждаме какво има предоставено като информация там.
Да кажем че има снимка, заглавие и текст.
Влизаме в друг сайт виждаме, че там има няколко снимки, текст и  видео. Решаваме, че ще е добре да има и видео представяне. И вече знаем как да процедираме със съдържанието.

 

Четвъртата важна стъпка – Споделете

Вече подготвили информацията, трябва да разберете дали ще е от полза на реални хора. Като знаете таргета хора към, които сте се насочили може да помислите кои от вашите приятели влизат в тази категория. И да им зададете някои въпроси, чрез които ще можете лесно да разберете тяхното поведение при избора си на този продукт или услуга,която предлате. Водете си записки и си измислете предварително въпроси, които да задавате.

изработка на сайтове

Примерни въпроси при изработка на сайтове 

 

Например, когато изграждах сайта на конна база Долище.

Интервюирах 10-тина приятели и колеги, като им задавах различни въпроси. Какво искат да знаят преди да отидат в конната база? Какво е важно за тях, какви неща биха ги заитригували, ако никога не са яздили? Биха ли пробвали езда? Биха ли се разходили с кон в гората? Така разбрах съществена информация, която представих в сайта. Например разбрах, че инициатори за конна разходка биха били деца, а не възрастните. Така реших да представя сайта чрез снимки, на които деца яздят коне. Тогава се запитах , добре децата ще се заитругуват, но какво ще правят възрастните? Тъй като самите възрастни ми бяха казали отговора, аз знаех че те харесват природата и пикник, затова добавих такава информация в сайта. Разбрах, че за възрастните най-важното нещо, което ги спира да посетят конна база е “Безопасността”. Дали е безопасно за децата им? И така добавих такава секция в сайта, в която обяснявам, че в конната база наблягат на безопасността.

изработка на сайтове

От какво имат нужда вашите потребители ?

 

Много е важно да знаете от какво имат нужда вашите клиенти или посетители. Защото, ако примерно за тях е важна  безопасността и 70% от избора им дали ще дойдат при вас зависи от този въпрос , а  вие не ги информате във вашият сайт, рискувате да загубите 40-50% от хората, за които е важна безопасността. Сега смятам, че разбиратеа колко е важно плануването,  защото вашият сайт се явява мост между клиентите – посетителите и вас. И ако сайта не е измислен както трябва, това може да доведе до множество бъдещи проблеми.

 

Това бяха първите четири неща, които да се запитате при плануването на сайт и изработка на сайтове. Помислете над това какво би било важно за вашите потребители. Защото точно от това зависи дали те ще посетят или ще закупят вашият продукт или услуга. Запомнете, че печеленето не идва с продаване, а идва чрез помагането и вярвайте, че това ще се случи.
С тези уроци искам да ви помогна да разберете сайтовете и процеса на съдаването им,  за да можете да направите правилният избор за вас. Благодаря ви за вниманието, ако искате да научите още полезни уроци , може да се абонирате за канала ми в youtube чрез бутон абониране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *