Урок 10 - Ефекти и стилове във Photoshop - Част 1 - Nxt web studio

Урок 10 Ефекти и стилове във Photoshop Част 1

, от Иво Янчев

В този урок ще ви покажа как да добавяте различни ефекти и стилове на вашите леъри. Много ефекти, които виждате в интернет са направени именно чрез комбинация от тези стилове. И за да упражним нашите знания ще направим Neon текстов ефект.

ефекти

 

Подготвил съм един файл, който може да го изтеглите от тук,  за да се упражнявате заедно с мен. Както ви казах в предния урок, за да създавате реалистични фото ефекти, е необходимо да използвате правилно всички характеристики на един обект –  цветове, сенки, осветеност, блясък. Техниките за добавяне на характеристики и ефекти на обекта, които искам да ви покажа днес се наричат Layer Styles или стилове на леърите.

Drop Shadow ефекти

Може да отворите файла, който свалихте. Натиснете Ctrl+1 , за да доближите на 100 % вашия канвас. Първия от многото ефекти, който ще разгледаме се нарича Drop Shadow. Натиснете V от клавиатурата или Move Tool. Ако нямате отметка на функцията Auto – Select, задръжте бутона Ctrl и натиснете върху леъра Drop Shadow, така ще го изберете в Layer Panel-а. За да ви излезе Layer Style менюто кликнете бързо два пъти върху съответния леър. Друг начин да ви излезе това меню е най – долу в Layer Panel , натиснете втория бутон fx. От там можете да избирате какъв ефект да използвате. В момента искаме да сложим Drop Shadow / сянка /, избираме го в квадратчето, за да се появи отметка и да стане активно.

И както виждате появи се сянка на вашия текст. Когато сменяме различните ефекти, средната част на диалоговия прозорец Layer Style се променя. Тук са настройките за всички ефекти поотделно. За Drop Shadow имаме тези настройки. В най – дясната част се появява малко preview прозорче, там можем да виждаме какво се случва като променяме настройките на дадения леър.

Настройки

Сега ще разгледаме всяка настройка поотделно.
Blend Mode – това е за смесването на сянката с долните цветове. Ще направя отделен урок за него.
От цветното квадратче може да избирате какъв цвят да бъде вашата сянка, може да изберете всякакъв цвят по ваш избор. Използва се например, ако източника на светлина не е жълт или бял, сътветно сянката може да има различни нюанси.

Отдолу в слайдера Opacity може да управлявате прозрачността на дадената сянка.
Distance – това е разстоянието между обекта (в случая текста) и неговата сянка. Както сме говорили, за да изглежда всичко реално във Photoshop трябва да се съобразим със светлинния източник. В случая тази лампа, ако свети от дясно сянката на текста би следвало да изглежда така( виж снимките) т.е в противоположна посока на лампата.

От Spread слайдера можем да управляваме наситеността на самата сянка. Ако я направим на 100 %  сянката става много плътна, ако се върнем на 0% сянката става много мека. Ще я оставим така.
От Size: можем да управляваме размера на сянката. Колкото повече увеличаваме размера, толкова повече сянката се размива. В зависимост от ефекта, който искате да постигнете можете да комбинирате по различен начин всички настройки на сянката и да постигнете желаните ефекти.

Outer Glow ефекти

Това е следващия ефект, които ще разгледаме Outer Glow или външен блясък. В заобикалящия ни свят може да забележите този ефект в светещи табели и надписи.
Кликнете два пъти бързо върху леъра Outer Glow, за да ви излезе диалоговия прозорец Layer Style с настройките. Можем да променим цвета и размера, да управляваме наситеността на този блясък.

Настройките са подобни както при Drop Shadow, можете да управлявате прозрачността, да добавите шум за по – подходящи ефекти. Има няколко техники за блясък  – Мека и Прецизна техника. Във Photoshop един ефект може да се направи по няколко начина, поиграйте си с настройките и експирементирайте.

ефекти
ефекти

Pattern Overlay ефекти

Следващия ефект е Pattern Overlay. Това е някаква шарка или модел от част от снимка, който се повтрая постоянно. Представете си например наредени плочки, които се повтарят постоянно. Това е Pattern- а. Във Photoshop може да имитирате този модел или шарка, чрез ефекти Layer Style. Отворете Layer Style менюто като натиснете два пъти  върху квадрата в работния ви файл.

Настройките са отново Blend Mode, Opacity – прозрачност, Scale указва колко да е голяма дадената шарка (Pattern). Като преместваме слайдера наляво или надясно, съответно размера се увеличава или намалява.

Във Photoshop има различни Pattern -и, които са предефинирани в програмата. Тоест има ги като шаблони и може да ги ползвате. От интернет също можете да свалите готови Pattern -и, за да можете директно да ги използвате. Или пък, ако си харесате някоя снимка можете да си направите  собствен Pattern шаблон по ваш избор. По-нататък в уроците ще ви покажа как да си направите шаблон.
Pattern– а може да се слага не само на Background , а и на текст.

Gradient Overlay ефекти

Градиент ефекти – това е преливането на цветовете. За да сложим Gradient си отваряме Layer Style менюто по аналогичен начин. За да изберете вид Gradient натиснете върху падащото меню. Ако искате да имате градиентите, с които работя аз от иконката в дясно като зъбно колело изберете – Color Harmonies 1 > ОК и ще ви излязат същите градиенти.

Photoshop смесва цветовете за нас, няма значение колко цветове използваме. Изберете накакъв градиент и натиснете ОК. От настройките можем да направим така, че нашият градиент да изглежда по различен начин. Можем да управляваме прозрачността – Opacity, можем да го обърнем да започва отдолу нагоре вместо отгоре надолу.

Стилове на Градиентите

Можем да използваме различни стилове на градиентите oт менюто : Style – Стилове. Те указват посоката на градиента.

  • Ако изберем Linear Gradient от падащото меню Style посоката е или отгоре надолу или от ляво на дясно, т.е под една линия;
  • Ако изберем Radial, градиента ще се разпростира от центъра към страните на нашия обект;
  • Ъгловия градиент –  Angle има рязък контраст от горната страна и плавен контраст от долната страна. При различни леъри се получава интересeн ефект;
  • Reflected градиента използва  на единия цвят на градиента като отражение, т.е отгоре и отдолу, а посредата е вторият цвят;
  • Diamond градиента указва, че градиента има формата на диамант.

Може да управлявате размера на градиенентите чрез слайдера на Scale. Също и с помоща на мишката, като я местим върху самия градиент можем да променяме разположението му и да го направим както на нас ни харесва.

 

Color Overlay ефекти

Чрез Color Overlay може да променяте цвета на дадения леър. В случая, ако натиснем върху Color Overlay и изберем някакъв друг цвят той ще се промени.

ефекти

Това беше Част 1 на урока Ефекти и стилове на слой във Photoshop: Започни с разбиране. За да не ви затрупвам с информация в следващия  урок Част 2-ра ще ви покажа останалите ефекти. Не забравяйте, че Photoshop е просто един инструмент и с него можете да творите чудеса.

Надявам се, че  съм ви бил полезен с тази информация. Ако имате желание и искате да се научите да работите с Photoshop можете да се абонирате за канала ми, така ще получавате известие за всеки мой нов урок. Ще се стремя да обяснявам по най-разбираем и достъпен начин, за да можете да усвоите всичко. Имам огромен ентусиазъм и желание да подкрепям и помагам на всички, които вярват в себе си да постигнат своите мечти. Ще се радвам да Ви помогна да научите Photoshop и да ви придам от моят ентусиазъм и познания. Ако искате да ми помогнете да достигна до повече хора може да споделите тази статия.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *