Урок 2 - Какво е Adobe и Аdobe Creative Cloud? - Nxt web studio

Урок 2 Какво е Adobe и Аdobe Creative Cloud?

, от Иво Янчев

В тази статия ще разгледаме и изясним какво е Аdobe и Аdobe Creative Cloud. Аdobe e американска софтуерна компания, която е фокусирана в създаването на програми. Когато говорим за Аdobe си представете, че говорим за някоя компания като например Apple или Samsung – всички ги познаваме. Това са компании лидери в своята област. Аdobe е компания която създава само софтуер, т.е само програми, които могат да се използват на вашите компютри или смартфони.

Програмите предлагани от Аdobe

Аdobe е създала много програми. Някои от тях са Acrobat reader, Illustrator, Lightroom, InDesign, After Effects, Premiere или Photoshop. Разбира се това не са всички програми. Останалите можете да разгледате в сайта на Аdobe. Всяка една от тези програми има различно предназначение в някаква област.

Adobe

 

Например Illustrator е програма подобна на Corel Draw. Това са програми за изработка на векторни графики и илюстрации. Acrobat reader e така известната програма за четене на PDF файлове. After Effects и Premiere са програми за обработка на видео. Всяка една от тези програми е насочена в точно конкретна област, за да може да ви бъде полезна. Ако влезем в сайта на Аdobe можем  да разгледаме какво точно предлагат там.

Изобщо какво е това Аdobe Creative Cloud и има ли полза от него? 

Аdobe предлага Creative Cloud за екипи, за фотографи, за бизнес, за всички и т.н. Но какво пък е  това Аdobe Creative Cloud? И като цяло какво е това Cloud? Сигурен съм, че сте чували тази дума много пъти в реклами или в интернет. Ясно е, че Cloud е облак. Но какво точно е облак и защо всъщност го използват навсякъде в интернет?

Всеки е виждал реален облак. Облака е съставен от милиарди капчици или ледени кристали висящи в атмосферата над земната повърхност и погледнат от голямо разстояние изглежда като един обект.

Adobe

 

Облака в компютърния език е съставен от много компютри, които работят заедно образувайки един огромен мега-компютър. Той има много хард дискове, които работят заедно и съставят един мега хард диск. На този мега хард диск може да се съхранява огромно количество информация.

 

Най-хубавото на облака, че той е достъпен през интернет.  Тоест вие можете да качвате снимки, филми, програми , музика, видео клипове и  всякаква информация. И тя бъде достъпна до друг ваш компютър или смартфон, който има достъп до този облак. Например Google Drive  е облак на Google, където също можете да качвате информация. Или пък  Dropbox е също много полулярна облак услуга. Когато говорим за облак си представяйте една голяма флашка, която е достъпна през интернет. Вие може да я използвате по всяко време и навсякъде. Разбира се, облака има и други преимущества, но засега няма да се спираме на тях.

Adobe

Абонаметните планове на  Аdobe

Да се върнем на Аdobe Creative Cloud. Вече знаем какво е това Cloud. Услуга, която Аdobe предоставя, за качване  и съхраняване на вашите проекти, снимки, видеа и т.н. За да бъдат лесно достъпни от други Ваши компютри, а Creative е просто определение за облака- т.е креативен облак.

Аdobe искат да кажат, че за да закупим някоя програма като Photoshop, трябва да платим абонамент и за тяхната услуга – Creative Cloud. Тази услуга позволява използването на техния мега компютър за съхранение на данни. Доста умно като се замислите. Така се обвързвате да плащате месечен план, както примерно плащате месечен план на вашият мобилен оператор. От една страна това е добре. Това ви позволява достъп до програмата легално. И ако решите, че вече нямате нужда от услугата можете да я прекратите.

Колко ще ни струва програмата на Аdobe – Photoshop

Преди време, за да се закупи само Photoshop струваше хиляди долари. Например, ако влезем в Амазон виждаме, че програмата към днешна дата се предлага за закупуване на стойност 1078,79 долара!?! Това са страшно много пари за една програма, при това доста стара версия. А най-новата версия Photoshop CC се предлага с годишен абонаментен план само за 239 долара.

Аdobe

Ако сте човек, който си изкарва прехраната с тази програма съм сигурен, че 239 долара няма да ви бъдат проблем. В сайта на Аdobe е представена  информация за всички предлагани планове – какво включват и на какви цени се предлагат. Можете да ги разгледате и да прецените, кое е най – удачното предложение за Вас. Имате избор и в начина на плащане – месечно или за цяла година.

Аdobe

Например разглеждайки плановете за потребители, откриваме план фотография. Той включва: 20 GB съхранение в облака за проектите ви, Lightroom CC/програма за снимки/, Photoshop CC, Lightroom Clasic CC  и всичко това само за 24,00 лв на месец.

Аdobe

 

За мен лично си заслужава да си купите Photoshop CC на цена от 24 лв на месец. Имате възможност да се откажете по всяко едно време, ако решите вместо да давате хиляди левове за програмата както беше преди.

 

Надявам се, че  съм ви бил полезен с тази информация. В следващият урок ще ви покажа как да изтеглите и инсталирате последната версия на Adobe Photoshop CC.  Ако имате желание и искате да се научите да работите с Photoshop можете да се абонирате за канала ми. Така ще получавате известие за всеки мой нов урок. Ще се стремя да обяснявам по най-разбираем и достъпен начин, за да можете да усвоите всичко. Имам огромен ентусиазъм и желание да подкрепям и помагам на всички, които вярват в себе си да постигнат своите мечти. Ще се радвам да Ви помогна да научите Photoshop и да ви придам от моят ентусиазъм и познания. Ако искате да ми помогнете да достигна до повече хора може да споделите тази статия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 съобщения за “Урок 2 – Какво е Adobe и Аdobe Creative Cloud?