Урок 4 - Фотошоп програма работна среда - Nxt web studio

Урок 4 Фотошоп програма работна среда

, от Иво Янчев

 

Фотошоп програма и нейната работна среда с това ще се запознаем в тази статия. Какви панели и ленти за работа използва фотошоп програма, за да улесни максимално своите потребители. Ще ви покажа как да настроите вашата работна среда във фотошоп програма, така че да отговаря на вашите нужди. Какво са това панели, как да ги групираме, добавяме, премахваме и други полезни съвети за вашата работа. Идеята тук е да се запознаете с външния вид на фотошоп програма. Лесно да се ориентирате в самата програма, така че да нямате никакви затруднения при бъдещата ви работа с нея.

Отваряне на фотошоп програма

След като стартираме фотошоп програма е добре да рестарираме настройките, към началното им състояние. Най-лесния начин да направим това е през менюто. В главното меню избираме  Edit> Preferences> General или клавишна комбинация/ shortcut – Ctrl+K за Windows или  Command ⌘ + K за  Mac. На екрана ви ще се появи прозорец с настройки и избирате > Reset Preferences On Quit

Какво ще направи тази команда? Ще рестартира настройките на Photoshop, когато го затворим. Като стартираме отново програмата, вече ще имаме Photoshop с оригинални настройки.

фотошоп програма

Основно меню на фотошоп програма

Нека разгледаме основните менюта и всички части на фотошоп програма. От лявата страна на работната среда се намира ToolBar-a  или лентата с инструменти. Тя ни позволява да редактираме и променяме всички файлове, които заредим в програмата. Тази лента с инстументи ще е много често използвана. Затова смятам да направя урок, в които да разгледам всеки един от тези инструменти и да обясня  функциите му. За да се научите как и за какво да го използвате. Също и падащите менюта на основното меню на фотошоп програма.

Най – горе е основното меню на фотошоп програма. В него можете да правите най – различни настройки и да изпълнявате различни команди. Като за начало ще ви покажа как да  смените цветовата схема на фотошоп програма. Избирате Edit> Preferences> Interface

фотошоп програма

Ще ви излезе меню позволяващо ви да смените цветовата схема т.е изгледа. Може да изберете по светъл цвят или такъв какъвто на вас ви харесва, за да се чувствате комфортно при работа с фотошоп програма.

фотошоп програма

Под основоното меню се намира Options Bar или меню с опции. То никога не е едно и също, винаги се променя, когато изберете някои от инструментите в ToolBar-а. Така,че имате възможност да управлявате това меню за всеки инструмент по отделно.

фотошоп програма

Панели във фотошоп програма

В дясната част на фотошоп програма се намират панелите. Те ни позволяват да променяме, добавяме, премахваме и още много други опции по проектите ни и по различни изображения. Някои панели ни дават информация, други ни казват какви команди да използваме и много ни помагат и улесняват  работата ни. Панелите представляват малки прозорчета, които можете да управлявате. 

Например в Color panel можем да управляваме цветовете. Панела Swatches ни дава възможност да избираме вече предефинирани цветове, които можем да използваме в нашите проекти. Във фотошоп програма, панел Adjustments ни дава възможност да променяме цветовата гама и още много други неща по нашите снимки. В Layers панела настройваме нашите Layers или така наречените слоеве. Тях ще разгледаме в отделен урок. Те са много важна част от фотошоп програма. Всички тези панели са направени, за да организират и улеснят работата ни. Помагат ни да работим по-добре и интуитивно със самата програма.

Управление на панелите във фотошоп програма

Както ви казах в Урок 1 – Какво можеш да правиш с фотошоп програма – може да се използва за най- различни проекти. Всеки един човек, които работи с фотошоп програма – дизайнер или художник може да използва различни панели за своята работа и да ги управлява. Можем да премахваме тези, които не са ни нужни, да сменяме местата им или да добавяме нови панели. Например най-често използваните от нас панели във фотошоп програма, чрез опция в основното меню. Ако пък без да искаме затворим някои панел и той изчезне, можем да го върнем обратно. Избираме от основното меню на фотошоп програма> Window и намираме панела, които ни трябва. Кликваме върху него и той се отваря на същото място, където е бил.

фотошоп програма

Ако в процеса на работа се окаже, че се нуждаете от много панели, а вече няма място в работната среда в дясно, има оптимален вариант. Фотошоп програма има още една лента, която ви позволява да добавяте панели и там. Можете  да ги групирате и да ги виждате като икони. Като натиснете върху иконата, панела ще се разпъне и ще виждате опциите, които можете да използвате. А до тази лента, ако решите може да добавите дори и трета.

Според мен е добра практика  да имате една основна лента, която се вижда цялата. И една по-малка лента – само от иконки, които да разпъвате при работа с тях. Това, което не сме разгледали в работната среда на фотошоп програма са бутоните над панелите. Те винаги се намират там.

Най – левия бутон е Search бутона, които ни дава възможност да търсим всяко едно нещо. Но не съществува в някои по-стари версии на фотошоп програма. Бутона до него е аналогичен на този от основното меню  Window. Той ни дава бърз достъп до работните среди на програмата.

Създаване на индивидуална работна среда –  Workspace във фотошоп програма 

Можете да създате ваша собствена работна среда. Избирате от основното меню > Window > Workspace > New Workspace или от бутона за бърз достъп. Ще ви излезе прозорец, на  които можете да зададете име. Например – Drawing Workspace. Например вие сте художник и искате да създадете работна среда, която е удобна за рисуванe и лесно се  работя с нея. Можете да добавите панели с четки, цветове и инструменти, които ще използвате най -често. Можете също да запаметите и всички клавишни комбинации, разбира се, ако предварително сте създали такива. Също всички менюта и ToolBar -а, които сте модифицирали. Когато сте готови запаметявате настройкте с клик върху Save.

Ако обаче, освен художник сте и уеб дизайнер, фотошоп програма отново ни изненадва с полезна и функционална опция за оптимална работа. Можете да създавате повече от една работна среда и да ги превключвате и преконфигурирате в зависимост от проекта, по който работите. Ако искате да върнете основните настройки на дадена работна среда просто натискате върху > Еssentials / това са основни настройки/ или Reset Essentials дава първоначалните настройки, както при стартирането в началото на фотошоп програма.

 Workspace

Готови работни среди във фотошоп програма

Във Workspace има и готови преконфигурирани работни среди, които фотошоп програма ви дава възможност да използвате – Painting, Photography, Motion и т.н.

фотошоп програма

Последното нещо, което искам да ви покажа в ToolBar менюто. Посочвайки с мишката върху някои от инструментите фотошоп програма ви показва какви са неговите възможности и за какво може да използвате инструмента. Но това нововъведение е за последната версия на фотошоп програма – Photoshop CC 2018. Ако ви дразнят може да ги спрете. От основното меню изберете > Edit > Preferences> Tools. Ще ви излезе прозорец, махнете отметката от Use Rich Tooltips > OK

Това беше урока за работната среда във фотошоп програма. Не се притеснявайте, ако не разбирате повечето неща. Аз лично се чувствах така в началото, не разбирах много от  нещата и функциите. Но с течение на времето при работата ви с фотошоп програма, ще видите колко бързо и лесно ще ви се изяснят всички менюта и инструменти. И след време  съвсем спокойно ще можете да организирате работната си среда. Ще можете да създадете такава каквато на вас ви харесва и улеснява работата ви.

Надявам се, че  съм ви бил полезен с тази информация. В следващият урок ще ви обясня какво са пиксели и резолюция. Ако имате желание и искате да се научите да работите с Photoshop можете да се абонирате за канала ми, така ще получавате известие за всеки мой нов урок. Ще се стремя да обяснявам по най-разбираем и достъпен начин, за да можете да усвоите всичко. Имам огромен ентусиазъм и желание да подкрепям и помагам на всички, които вярват в себе си да постигнат своите мечти. Ще се радвам да Ви помогна да научите Photoshop и да ви придам от моят ентусиазъм и познания. Ако искате да ми помогнете да достигна до повече хора може да споделите тази статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


2 съобщения за “Урок 4 – Фотошоп програма работна среда