Урок 6 - Какво са Photoshop слоеве и работа с тях? - Nxt web studio

Урок 6 Какво са Photoshop слоеве и работа с тях?

, от Иво Янчев

В този урок  ще се запознаем с Photoshop слоеве или така наречените Lаyеrs. Както съм казвал не веднъж Photoshop слоеве са важна част от работата ни с програмата и с доста от програмите създадени от  Adobe. Photoshop слоеве не са нещо сложно, съмнявам се, че изобщо ще ви затруднят. Но е важно да разберете какво представляват  Photoshop слоеве и как се използват, тъй като ще работите много с тях.

Създаване на нов проект

Отворете Photoshop и натиснете бутон > Сreate new project
В по – старите версии на Photoshop от основното меню  избирате > File > New или клавишна комбинация Ctrl+N. Ще ви излезе диалогов прозорец. Най -горе може да зададете име на своя проект, след това размери 2500 x 1400 px > Create

 Photoshop слоеве

 

Както виждате появи се очертание с бял фон. Ако погледнем в Lаyеr панела виждаме, че и там съществува бяло умалено изображение с име background. (Ако случайно нямате във вашия Photoshop панел Lаyеrs, можете да го отворите от основното меню >  Window > Lаyеrs или с F7 от клавиатурата) По подразбиране Photoshop винаги заключва първият Lаyеr, който създава. Докато не го отключите, не можете да работите с него. Както виждате има катинарче до него. Хванетe това катинарче със задържан ляв бутон на мишката и го провлачете в коша. След това натиснете оченцето до това изображение.

Photoshop слоеве

 

 

Така го скриваме и този Lаyеr/слой вече не е активен. Работното ни поле изглежда така.

Photoshop слоеве

 

Виждаме, че полето остава празно, фона е шахматни квадратчета. Тези квадратчета означават, че очертанието е празно или прозрачно. Всеки път когато ги видите знаейте, че елемента е прозрачен. Тук можем да разполагаме нашите снимки, текст, лога или фон (както е този белия). Границите на това очертание са тези които зададохме в създаването на проекта. Това очертание се нарича платно или Canvas на английски.

Нека отново включим белия фон. Този фон може да не е бял, може да какъвто си цвят пожелаем. Можем да го сменим като изберем цвят от Color Panel. Например червено – натискаме клавишна комбинация Alt+Backspace и нашето поле се оцветява в избрания червен цвят. Забележете, че в Lаyеr панела умаленото изображение също се сменя при промяната на цвета.

Photoshop слоевеВижте как Lаyеr панела ни показва умалено изображение на това какво имаме в канваса. Това умалено изображение е нашият lаyеr или слой, а надписа до него е името на нашият слой. Това име може да се променя като посочим с мишката върху него, кликнем два пъти върху надписа и въведем желания текст.

Добавяне на Photoshop слоеве

Нека сега  да поствим някаква снимка или обект във Photoshop /вече знаете един вариант който ви показах в началото на предния урок./ Но във Photoshop едно действие може да се направи по няколко начина. Друг начин за отварянето на изображение отидете в Основното меню > File > Place embedded  или само Place за по стари версии на Photoshop.

Photoshop слоеве

 

След като добавим снимката ще забележим, че нещо се промени и в lаyеr панела и нашите Photoshop слоеве. Вече имаме два Photoshop слоеве – lаyеr-а (няма значение как ги наричате, както е удобно за вас). Единият слой е белия фон, който създодохме преди това, а другия е новодобавенатa снимка. Тези Photoshop слоеве /в случая два слоя / lаyеr-а/, могат да съществуват самостоятелно. Този слой, който е най-отгоре в Lаyеr панела, ще се виждаме на Canvas -а (платното).

Нека добавим още един слой по същия начин > File  > Place embedded.
Както виждате в Lаyеr панела вече имаме три слоя. Всяка една снимка, която добавим в нашия Photoshop файл се създава на нов слой. Така можем да работим индивидуално върху всеки един от Photoshop слоеве без да пречим на останалите. Изображението, което е най-отгоре в  Lаyеr панела, ще се вижда най – отгоре и в нашето работно поле.

Photoshop слоеве

Когато говорим за Photoshop слоеве, може да си представяте платна за работа наредени едно върху друго. Всяко едно платно може да съдържа някакъв елемент. Ако променим местоположението на даден слои/ lаyеr, то ще промени и местоположението си на нашето работно платното. Например, ако сложим човека най-отзад. Виждате, че фона го покри и той всъщност е там, но не се вижда, защото е между двата слоя и горния го покрива напълно.

Photoshop слоеве

Подреждане на Photoshop слоеве

За да ви стане по ясно съм подготвил една 3d визуализация, с която ще видите подредбата на Photoshop слоеве. Някой Photoshop слоеве може да са по-малки от други и останалата част от слоя да е прозрачна. Като човека например. Слоя на Човека е съставен само от човека (можете да си го представите, че е нарисуван върху стъкло) и всичко зад него се вижда. Но фона на сградата е плътен. Той заема цялата ширина и височина на нашето работно поле и закрива всичко, което е зад него. В случая закрива изцяло белия фон намиращ се най-отзад.

Photoshop слоеве

 

Нашият бял фон в този проект не ни е необходим, защото е закрит. Сложил съм го с цел да ви демонстрирам подреждането на Photoshop слоеве. Ако го изтрием няма да има никаква разлика в проекта ни. От сега нататък когато говорим за Photoshop слоеве си представяйте тези различни пластове, които нареждаме един върху друг. Този, който е най-горе в Lаyеr панела ще е най-отгоре и в работния ни проект – Canvas .

Най-важната част при работа с Photoshop слоеве е да ги разберете и да разберете подреждането им. Но Photoshop слоеве могат и много други неща. Например : Когато сме селектирали  слои/ lаyеr, с който искаме да работим, това ни позволява да работим само и единствено с него. Промените, които правим по него не влияят на другите Photoshop слоеве.

Какво можем да правим с Photoshop слоеве

Можем да  дублираме Photoshop слоеве:

  • Например ако искаме да добавим още един човек – Ctrl + J клавишна комбинация и дублираме слоя
  • Можем да трием Photoshop слоеве
  • Можем да променяме прозрачноста
  • Можем да преоразмеряваме Photoshop слоеве
  • Да преместваме с Move tool-a
  • Да  преподреждаме Photoshop слоеве в Lаyеr панела и още много други неща, които можете да научите тук 

За да  упражните работата с Photoshop слоеве, можете да добавяте нови lаyеr-и един по един, както ви показах чрез Place Embedded. Можете да добавите Photoshop слоеве с провлачване на файловете директно в работния ви проект / Canvas. Упражнете се, поиграете си и не забравяйте, че може да експериментирате с всички техники, за които говорихме.

В следващият урок ще ви обясня за Селекциите във Photoshop. Ако имате желание и искате да се научите да работите с Photoshop можете да се абонирате за канала ми. Tака ще получавате известие за всеки мой нов урок. Ще се стремя да обяснявам по най-разбираем и достъпен начин, за да можете да усвоите всичко. Имам огромен ентусиазъм и желание да подкрепям и помагам на всички, които вярват в себе си да постигнат своите мечти. Ще се радвам да Ви помогна да научите Photoshop и да ви придам от моят ентусиазъм и познания. Ако искате да ми помогнете да достигна до повече хора може да споделите тази статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *