Урок 8 - Работа с маски във Photoshop - Nxt web studio

Урок 8 Работа с маски във Photoshop

, от Иво Янчев

В този урок ще ви покажа какво са маски във Photoshop и как да ги използвате. Маски във Photoshop са един от най – използваните инструменти за обработка на изображения. Маските са нещо, което слагаме пред друго нещо, за да го накараме да изглежда по различен начин. Или пък използваме маските, за да ни предпазят от нещо. Да, това наистина са маски, но в реалния живот. Маски във фотошоп също не се различават толкова много. Когато чух за първи път думата маски във фотошоп си представих нещо много сложно и донякъде страшно, защото просто незнаех какво е. Забелязaл съм, че понякога хората използват сложни думи, за да описват прости действия или ситуации. Но това са просто думи. За да ви докажа това ще ви покажа колко е лесно да използвате маски във Photoshop.

 

Какво са маски във Photoshop ?

Нека да създадем нов проект. Отидете във > File > New. Изберете ширина 2600 px  височина 2000px. За име може да напишем lesson – 8 – nxt или каквото на вас ви харесва. Когато сте готови натиснете > Create. Photoshop създаде бял канвас за нас. Нека запълним този канвас с някакъв цвят по избор. Предния път ви показах как да запълните канваса чрез Solid Color lаyеr. Сега ще ви покажа друг метод за запълване на цвят.
За целата махнете катинарчето. Вземете го и го провлачете в коша, така ще отключим Background lаyеr-а. Той се преименува на Layer 0.
Сега имаме възможност да работим директно с него.

От Color Picker изберете някакъв цвят. Аз ще избера зелено. Натиснете върху Layer-а и с Alt и Backspace можете да го запълните с избрания цвят. Когато погледнем в Color Picker- a има два цвята – преден и заден.

Foreground Color и Background Color

Във Photoshop се наричат – Foreground Color и Background Color. За да запълвате или да работите с Foreground Color –а , т.е с предния цвят използвате клавишна комбинация  Alt и Backspace. За да работите със задния цвят използвате  Ctrl и Backspace. За да променяте местоположението на предния и задния цвят натиснете Х от клавиатурата или бутона със стрелкичките до тях. Така можете да променяте местоположението на двата цвята.

Да се върнем към маски във Photoshop. Нека сега да отворим една снимка. Ако желаете да работите с мен можете да изтеглите снимките, с които аз работя от тук.  В zip-a ще видите три снимки. Отворете първата снимка, която е със жирафа. Хванете я и провлачете в канваса. Уголемете малко, за да заеме пълния канвас и натиснете чек иконката за потвърждение.
Както знаете от предния урок, за да се види част от зеления lаyеr, който е под lаyеr-а с жирафа. Имам възможността да изтрия lаyеr-а с жирафа и да разкрия долния леър. За целта натискам върху гумичката – Eraser Tool или Е от клавиатурата.

Селекция

Когато натисна веднъж върху lаyеr-а, Photoshop ще ми каже, че това е Smart object. За смарт обектите ще говорим по – натаък за сега натиснете ОК.
Започваме да трием и както виждате зеления Background се разкрива от долу, тъй като изтривам частта от леъра с жирафа. Ако искам да сменя синия Background на жирафа със зелен, мога да направя селекция. Ще направя селекцията с Magic Wand Tool. Натискам веднъж върху синия lаyеr и ми се селектират всички сини пиксели, както знаете от урока за селекции. Ако не сте го гледали може да го прегледате.
Селектираме всички пиксели и сега чрез гумичката може или да изтрием всичко поотделно или да натиснем един път Delete от клавиатурата. Ще се изтрие целия Background. Виждаме, че жирафа вече е със зелен Background.

Нека да доближим. Когато доближим виждаме, че са са останали някакви сини частички по него.
Намаляме размера на гумичката и започваме да трием. Ако без да искаме изтрием част от жирафа, единствения вариант да го върнем е чрез >Edit> Step Backward или  Alt + Ctrl+ Z.

Начини на работа с маски  във Photoshop

И така имаме възможност/ наистина ще си поигрем доста/ да изтрием всички сини полета от гривата на жирафа. Това е доста трудоемка работа. Освен това, ако сгрешим някъде няма как да върнем частта от  снимката, която сме повредили. Можем да връщаме стъпки назад докато стигнем до тази част, която се е изтрила и наново да направим всичко.

Ако сме направили и други корекции те също ще се премахнат като връщаме стъпки назад. Това е доста неприятно, ако сме направил десет допълнителни корекции всички те ще се изтрият, за да върнем една част от снимката. Оказва се, че не е много удобно да работим с тази гумичка. За щастие има и друг начин.

Разрушителен начин / Destructive при работа с изображения

Във Photoshop има два начина да работите с изображения. Единия начин е така наречения Destructive или разрушителен начин.
Когато триете с гумичката изображението или рисувате директно върху lаyеr-а му, няма как да се възстанови. Освен, ако не го добавим наново или да връщаме стъпки назад. Но много често се случва да обработваме допълнително изображението. И това да не ни позволи да връщаме многократно стъпки назад или да го добавим цялото наново. Photoshop ни дава възможност да работим с метод, който ни позволява да трием, но и да възвръщаме.

Нека отново се върнем върху изображението и да натиснем върху lаyеr-а с жирафа. След това натиснете върху третата иконка от ляво на дясно най – долу в lаyеr панела. Когато натиснем върху нея се появява допълнително платно до lаyеr-а с жирафа. Между двете платна има верига, която указва, че са вързани едно за друго.

Неразрушителен начин / Nondestructive при работа с изображения

Натиснете върху това допълнително платно и отново чрез Magic Wand Tool-а изберете сините пиксели. И вместо да натискате гумичката, за да триете натиснете четката – Brush Tool или В от клавиатурата. Изберете за Foreground Color черен цвят и започнете да рисувате върху избраната селекция. Както виждате зеления Background отдолу се показа, както когато трихме с гумичката. Ако рисуваме върху селекцията виждаме, че нашето бяло платно също визуализира това, което рисуваме.

С четката може да нарисуваме всичко или да запълним селекцията на бялото ни платно с клавишна комбинация Alt и  Backspace. Това са маски във Photoshop. Маската е допълнително платно, което се слага до нашия lаyеr . Когато рисуваме върху него с черен цвят ние трием. А когато рисуваме върху него с бял цвят ние възвръщаме.

Така можем да върнем части от изображението, които без да искаме сме изтрили или премахнали по някакъв начин. Избираме си някоя малка четка > Hardness на 100% и рисуваме с бял цвят върху липсващата част и виждате колко лесно се възвръща тя. Това е неразрушителния начин/ Nondestructive при работа с изображения. Имате възможността да възвръщате оригиналното изображение, колкото и дълбоко да сте навлезли в него при работата си. Чрез маски във Photoshop имаме  възможност да трием и да показваме/ възвръщаме/, но тяхната сила не е само в това. Имаме възможност да селектираме много по – сложни обекти, за които чрез гумичка или чрез селекция би ни отнело страшно много време.

маски във Photoshop

 

Pen Tool при маски във Photoshop

Нека да отворим второто изображение, което съм подготвил тази гимнастичка. Пускаме я  и оголемявамe, за да се вижда цялото изображение. Но тъй като не се вижда цялото, във Photoshop имамe възможност да променямe широчината и височината на канваса.

Mожем да направим това чрез петия инструмент Crop Tool . Натиснете го и виждате как около канваса се появи селекция и едни дръжчици във всички страни и в средата на канваса. Хванете средната дръжка и започвате да провлачвате надолу. Когато сте провлачили достатъчно, че да се види крака пуснете и натиснете отметката за потвърждение. Така Photoshop разшири нашия канвас и имаме възможност да виждаме цялото изображение.

Натиснете оченцето да скриете lаyеr-а с жирафа или го изтрийте, за да не ви пречи. Нека селектираме гимнастичката чрез Pen Tool-a или Р от клавиатурата. Както ви показах в предния урок  Pen Tool е много мощен инструмент за селекция. Доближете си достатъчно, за да ви е по – лесно и започнете да селектирате. 

След като направите селекцията около гимнастичката натиснете десен бутон на мишката > Make Selection . Напишете в полето на диалоговия прозорец 1 px, за да се смекчи селекцията.  След това натиснете върху маската, за да запълните частта, която е извън изображението с черно. Тоест да  изтриете Background -а. Натиснете Ctrl + Shift + I, за да обърнете селекцията /Invert / и Alt + Backspace с черен цвят, който  е във Foreground Color -а върху самата маска. Така ще изтрем Background – а извън нашата селекция.

Функцията Select and Mask /  Refine Edge


Ако са останали някакви части от синия  Background  можете да ги селектирате чрез Magic Wand Tool и да ги изтиете с Delete бутона. Така, както виждате зеленият ни Background се появи. Тоест ние направихме маска на нашата гимнастичка без да трием нито една част от изображението. Но тъй като е много трудно да се селектира косата и винаги остават малки косъмчета и части от Background – а.  Единият начин е отново чрез Pen Tool-a да обходим максимално добре косата. Ако има прекалено много коса това ще е доста трудно, бавно и мъчително. Затова Photoshop ни дава метод да го направим лесно, а именно чрез Select and Mask.

Select and Mask


Когато сме избрали някой от инструментите за селекция и сме натиснали върху дадена маска или lаyеr, най – горе ни излиза един бутон – Select and Mask. Това е функцията Select and Mask / в по – стари версии на Photoshop се казва Refine Edge/.Тази функция ни позволява да избистрим нашата селекция. Прави я  по – реална, като изчиства цветовете от нея, които не ни трябват, остатъци от Background -а и т.н.

Доближаваме със задържан Alt и скрола на мишката, отиваме в синята част останала около косата и просто започваме да рисуваме по нея. Вижте как Photoshop автоматично премахна ненужната синя част. Дори можем да обходим с по – малка четка, части от ръба на селекцията ни. Забележете как автоматично Photoshop започна да избистря и изчиства всяко едно несърършенство.

 

Изрязване на коса при маски във Photoshop

Да отворим последната снимка и ще ви покажа как лесно може да изрязвате коса от Background. Десен бутон върху снимката > Open with > Adobe Photoshop CC. Когато се отвори снимката имаме възможност да направим селекция. Чрез Quick Selection Tool  с малко по – голяма четка, започваме да селектираме около косата на девойката. Със задържан Alt  можете да премахвате от селекцията, когато пуснете Alt – а да добавите нещо друго.

Когато сте готови със селекцията натискате върху > Add Mask /третия бутон най – долу в lаyеr панела /. Тъй като селектирахме Background -а, в маската може да остане част от Background -а. Но маската, както и селекцията могат да се обръщат – Invert. Може да направите това чрез клавишна комбинация Ctrl + I, когато сте натиснали върху самата маска.

Натиснете  Select and Mask и по абсолютно аналогичен начин започнете да рисувате върху синята част. / доближете си , за да можете да виждате частта, която ще обработвате по – добре /. Виждате как Photoshop автоматично премахва сините пиксели и разкрива косата максимално добре.

Както ви казах, когато искате да изтриете нещо винаги се сещайте за маски във Photoshop. Ако си помислите за гумичката това означава, че трябва да си мислите за маски във Photoshop. Маски във Photoshop се използват за триене. Гумичките разрушават снимката и не ни позволяват да работим допълнително в разрушената част на снимката. Поради тази причина винаги ще използваме маски във Photoshop от тук нататък.

Упражнение за използване на маски във Photoshop

Сега, за да затвърдим наученото до тук нека да започнем с упражнението за използване на маски във Photoshop. За да направите нов проект натиснете File > New и от диалоговия прозорец изберете размери 1800 пиксела ширина на 1200 пиксела височина, за име може да напишете Lesson – 8 – cloud effect или някакво име, което на вас ви харесва. След като сте готови натиснете > Create. Photoshop създаде бял канвас за нас.


Може да си  изтеглите този zip с три снимки , които ще използваме за нашето упражнение. Добавете първата снимка на жена във Вашия канвас. 
Както виждате вече имаме два леара. Второто нещо, което трябва да направим е да добавим облаците по същия начин. Хващаме, пускаме върху жената и потвърждаваме. След това натиснете върху слайдера на Opacity, което означава прозрачност. Провлачете слайдера наляво, за да направите облаците 50 % прозрачни. Можете да го контролирате и чрез numpad-a на клавиатурата. Ако напишете 80 с  numpad-a ще стане 80%, ако напишете 50 ще станат 50%. След това натиснете върху иконката на маската най -долу в леар панела, за да се добави нова маска.

Добавяне на  Adjusment layer

Отидете на четката с избран черен цвят за Foreground Color и големина на четката около 450 пиксела до 500 и Hardness 0%Започвате да триете частта на облаците, които се показват върху лицето на жената. Вие преценте колко да я изтриете, както на вас ви харесва. Когато сте готови ще добавим нов Adjusment layer. От средния бутон най -долу в леар панела изберете Black White…

Създаде се Adjusment layer, които прави нашите долни layer-и черно бели. Adjusment layer -а много прилича на останалите layer-и, но той се използва само за корекция на цветовете и на други настройки във Photoshop. Когато сложим Adjusment layer -а най – отгоре, той обхваща всички леари, които са под него.

Ако променим местоположението на  Adjusment layer -а ще обхване само леъра, който е отдолу тоест жената.  Ако го сложим под жената тя ще си възвърне цвета. За нашата цел  Adjusment layer -а трябва да стои най – отгоре, за да стане снимката черно бяла.

 

Adjusment layer за настройка на цветовете

Adjusment layer -а има различни настройки на цветовете. В нашата снимка преобладава жълто, оранжево, червено и синьо в очите. Можем да използваме тези цветове на  Adjusment layer -а, за да коригираме контраста на дадените цветове. Можем да преместим слайдера на жълтото малко надясно и виждате как се изсветлява косата. И също ще преместим синьото надясно около 180, за да изсветлим малко цвета на очите. И да премахнем по – черните сенки.

Добавяне и работа с Gradient

 Сега ще добавим нов Adjusment layer пак от същия бутон, но този път ще бъде градиент/ Gradient. Когато натиснете върху Gradient  Adjusment layer-a ви излиза диалогов прозорец. Той ни показва, че Photoshop иска да запълним с черен към прозрачен градиент.
Ние няма да запълваме с черен към прозрачен, ще запълним с червен към син. За целта изберете от  Preset – ите. Това са предварително запазени градиенти на Photoshop.

Изберете бяло към черно или някакъв, които имате. Да бъде солиден цвят към солиден цвят, без прозрачност в него. От слайдера долу изберете черния цвят или най – левия цвят и натиснете върху Color. От тук имате възможност да въвеждате някакъв цвят. Ще използваме  червено. Ако искате можете да копирате хекс кода и да го поставите във вашето текстово поле и ще имате абсолютно същия цвят. Този цвят е –  е10019, натиснете ОК. След това натиснете върху бялото изберете отново цвета, където пише Color. За синьо ще използваме този цвят – 00с6ff и натиснете ОК.

Blending Mode и Opacity Layer Panel


Сега стана преливащ градиент от синьо към червено, точно както го искамe. Натиснете ОК и отново потвърдете с ОК. За да слеем цветовете на градиента с цветовете на снимката ще използваме Blending Mode. За целта натиснете върху слайдера до Opacity Layer Panel-a. От менюто изберете предпоследната опция, където пише Color. Както виждате цвета на градиента се смеси с останалите леари. Нашият проект придоби този синьо – червен ефект.


Почти сме готови, но можем да добавим и лого по средата на нашия канвас. За целта отворете отново папката натиснете върху логото. Провлачете го в канваса. То се позиционира точно по средата там, където ни трябва. Натиснете отметката, за да потвърдите. За да изпъква логото малко повече ще направим един бял градиент, който ще разположим под него. Все едно нещо като блясък под самото лого. За целта натиснете отново върху средния бутон, за да добавим нов layer и отново върху втората опция, където пише Gradient.

Използване на Linear и Radial Gradient

Този път ще използваме този градиент, който ни излиза, но няма да е черно. Ще бъде бяло и няма да е Linear Gradient. Тоест няма да се разпростира от едната страна към другата във формата на линия. Ще изберем Radial от падащото меню и ще се разпростира във формата на кръг.  Ще намалим Scale в диалоговия прозорец около 70% и натискаме ОКЗа да поставим блясъка под логото хващаме layer-а с нашия бял градиент/ блясък/ и го провлачваме под логото. Или може да използвате клавишна комбинация Ctrl + ].

Двете квадратни скоби от клавиатурата местят нагоре и надолу layer- ите. Забележете  разликата с и без градиента/ блясъка. Ако искате може да намалите малко прозрачността / Opacity / , за да не е толкова очевидна разликата. Имате възможност да правите и допълнителни промени на градиента. Ако не ви харесва просто натиснете два пъти върху иконката на градиента и отново можете да правите промени.

Как да добавим текст? 

Последно нека да добавим текст към нашата снимка. За да добавим текст натиснете върху Type tool или Т от клавиатурата. Натиснете някъде върху н работното поле / канваса. Изберете бял цвят и започнете да пишете някакъв произволен текст, аз съм написал NXT.

Когато правите дизайни или някакви проекти във Photoshop е добре размерите на елементите вътре да отговарят един на друг. Да бъдат съразмерни. В случая искам да преоразмерим текста. Да бъде широк, колкото логото, за да има някаква естетичност. Натиснете Ctrl + T и можете  да оголемявате и разширявате текста. Хванете най – долната част, задръжте Shift и започвате да провлачвате. Когато направите текста да бъде с ширината на вашето лого натискате отметката, за да потвърдите.

Така, искаме отдолу да добавим още текст, за целта трябва да сме избрали  текстовия layer на  NXT . Мога отново да натисна върху Type tool-а и да пиша, но ще ви покажа как се копира бързо layer. За целта задръжте Alt, когато сте натиснали върху съответния layer и започнете да провлачвате. Когато провлачвате със задържан Alt, layer-а се копира. Отново натиснете върху Type tool-а или Т от клавиатурата. Натиснете върху layer-а с текста и напишете нещо, което искате.

Намаляване на размера на текста

Друг начин да намалите размера на текста. Когато сте в  писане натиснете Ctrl + А . Така селектирате целия текст и от падащото меню имате възможност да променяте размера на текста. Когато сте готови потвърждавате. Натиснете Move Tool или V от клавиатурата, за да можете да премествате текста. Задръжте Ctrl от клавиатурата и натиснете върху двата layer-а. Ще позиционираме layer- ите  надолу със задржан Shift можете да ги позиционирамте по вертикалата без да се мърдат. Натискаме върху layer-а на NXТ / текстовия layer/  и със стрелкичките от клавиатурата натискаме нагоре. Така имаме възможност да преместваме с един пиксел текста нагоре или надолу. Със задържан Shift и стрелка нагоре/ надолу можем да преместваме layer-а с 10 пиксела.  Това съм ви го казвал, но да го припомня.

 

Така готови сме с нашият проект. Можете да използвате ваша снимка или някакъв друг Background да не е облаци. Може да са звезди или море, вие си избирате развихрете въображението си. Хубавото е ,че работихме с layer- ите по начин, който ни позволява да заменяме снимките. Можем да змените снимките на жената и облаците с други по Ваш избор. Как става това? Примерно харесвате си някаква друга снимка. Провлачвате я във Photoshop, потвърждавате и премествате  новия layer надолу над layer-а с жената. Когато го преместите виждате, че  снимката заема абсолютно същата позиция и същите цветове, които направихме в упражнението ни за маски във Photoshop.

Така можете да си правите експерименти, за да упражните уменията за работа с маски във Photoshop. Можете да  добавяте ваши снимки, други Background-и и  да направите снимката още по – ефектна или както на Вас ви харесва.
Това беше урока за днес, надявам се да съм ви бил полезен с тази информация. В следващият урок ще ви обясня как да създавате реалистични и вдъхновяващи фото манипулации във Photoshop. Ако имате желание и искате да се научите да работите с Photoshop, можете да се абонирате за канала ми. Така ще получавате известие за всеки мой нов урок. Ще се стремя да обяснявам по най-разбираем и достъпен начин, за да можете да усвоите всичко. Имам огромен ентусиазъм и желание да подкрепям и помагам на всички, които вярват в себе си да постигнат своите мечти. Ще се радвам да Ви помогна да научите Photoshop и да ви придам от моят ентусиазъм и познания. Ако искате да ми помогнете да достигна до повече хора може да споделите тази статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


4 съобщения за “Урок 8 – Работа с маски във Photoshop

  1. Браво за търпението и желанието да обяснявате и демонстрирате всяка стъпка , до получаване на крайния резултат.