Урок 9 - Photoshop за фото манипулации - Nxt web studio

Урок 9 Photoshop за фото манипулации

, от Иво Янчев

В този урок ще ви обясня как да създавате реалистични фото манипулации. Какви техники има във Photoshop за фото манипулации. Много Уеб дизайнери и фото артисти използват тези техники, за да създават реалистични манипулации и да радват окото на зрителя. Тези техники във Photoshop за фото манипулации, не са никак сложни просто трябва да имате подходящия начин на мислене.
Това е девети урок от поредицата Photoshop – Започни с разбиране, а именно Photoshop за фото манипулации или как да правите реалистични фото манипулации.

Техниките, които ще ви покажа наистина са много важни, за да разберете Photoshop. И да можете да го използвате за вашите бъдещи проекти.
Затова трябва да имате този начин на мислене, за да може по – нататък лесно да усвоявате материала. Също така да ви е
 и по – лесно да си обяснявате, защо правите нещата, които ви показвам. И за какво ви трябват като цяло.

Вече знаем какво са леъри във Photoshop. Когато говорим за леъри си представяме отделни обекти във Photoshop, нали така? Но за сега ще оставим леърите настрана и ще разгледаме реалния свят. Нека всеки от Вас се загледа в мишката на компютъра си. Как изглежда тя? Да, тя си изглежда като мишка, но какви характеристики има? За да я виждате като отделен предмет тя има собствен цвят, собствена сянка на база светлинния източник – прозорец или лампа. Сянката и придава някаква дълбочина. Самата мишка има вдлъбнати части, които имат собствена вътрешна сянка. Някои части на мишката може да имат блясък, в този пример тук на скрола. Други части могат да поглъщат повече светлина.

Photoshop за фото манипулации

Характеристики във Photoshop за фото манипулации

Ако погледнете монитора или телефона си виждате, че и те имат някакви цветове. Имат сянка и съответно блясък, който излъчват. Ако се замислим всеки един предмет около нас, за да го разграничаваме от други предмети има едни и същи характеристики. Тези характеристики са – сянка, отражение, блясък, цветове образувани от светлината.

Да се върнем във Photoshop за фото манипулации. Целта ни като Photoshop артисти е да правим красиви неща. Но какво е красиво всеки отговаря сам за себе си. За всеки красивото е различно. За да правим красиви неща, самите ефекти във Photoshop за фото манипулации трябва да изглеждат реалистични. Защото, ако не изглежда реалистичен един ефект, той по – скоро би бил смешен. За да изглежда естествено, към всеки леър във Photoshop трябва да се добавят тези характеристики, които ги има и в реалния свят.  И всеки един предмет около нас ги притежава. Това са сянка, цветове, блясък.

Photoshop за фото манипулации

Photoshop за фото манипулации ни дава набор от инструменти, филтри, настройки и стилове. Можем да ги използваме, за да добавим различните характеристики. Чудили ли сте се някога, защо има толкова много настройки и бутони във Photoshop? – За да управлявате обектите, цветовите схеми и много други неща. Загледайте се в мишката си или си представете, че искате да нарисувате тази мишка във Photoshop. Колко инструменти ще ви трябват, за да нарисувате всички светлосенки, блясъци, контури и елементи? За да направите мишката напълно реална на вас ще ви трябва много голям набор от инструменти. И Photoshop за фото манипулации ни предоставя този набор от инструменти и ни дава възможност да работим. За това във Photoshop има толкова много инструменти и настройки.

Реалистични фото манипулации

За да можете да създавате реални, вдъхновяващи проекти е необходимо да наблюдавате как природата използва и отразява светлината. И виеда манипулирате вашите снимки по такъв начин, за да създадете реални природни ситуации. Ще ви покажа няколко примра, които са реални фото манипулации. Ще разгледаме и такива, които не са толкова реални.

Например тази фото манипулация. Направена е от всички тези различни снимки. Ако се загледате ще видите, че цветовете, нюансите, контраста и цветовите схеми на всички снимки са различни. Но артиста, който е направил фото манипулацията ги е комбинирал умело. Направил е така, че те да изглеждат като една снимка.

Тази фото манипулация е от друг артист. Както виждате светлината, сенките и всички елементи на фото манипулацията изглеждат напълно реални. Например – светлината идва от ляво, където е слънцето. Момчето е осветено от ляво, както и сградите. Сянката, която идва от момчето пада върху сградите в дясно. За да направите вашите манипулации наистина реалистични, трябва да наблюдавате всички тези детайли. Тези, които се виждат в една реална снимка и да ги използвате и вие.


Ако погледнем този уеб дизайн. Виждате как уеб дизайнера е използвал различни техники, за да създаде този наистина красив и реалистичен  уеб сайт.

Грешки във във Photoshop за фото манипулации


Сега ще ви покажа няколко проекта, които не са използвали техниките и принципите за проектиране във Photoshop за фото манипулации. Те наистина изглеждат много зле. Вижте този проект. Какви грешки има тук – страшно много цветове, много шум /визуален/в самия сайт, неправилно разположение на картинки. Общо взето доста грозен сайт.


В този банер виждате неправилното използване на цветовете, неправилните светлосенки. Общо взето много грозно, не мога да го коментирам дори.
Когато не са използвани правилните цветове и са взети елементи от друга снимка, виждате как при наслагването се вижда рязък контраст между двете снимки. Това не трябва да се получава. Трябва да се правят така, че всичко да изглежда наистина натурално и реалистично. Когато не се използват правилните техники във Photoshop за фото манипулации се получават грешни фото манипулации.

Нереалистични фото манипулации


Когато се загледате тук виждате как слънцето идва отзад и как всички коли и автобуси имат сянка, която се разпростира назад. И слона поставен по този начин, не може да бъде възприет от човешото око като част от снимката. Първо, защото няма сянка. Осветен е отпред, а всички останали елементи на снимката са осветени отзад, а затъмнени отпред. Затова и нашето око не възприема слона като част от самата снимка.

Неспазени правила във Photoshop за фото манипулации

Нека се загледаме в следващата снимка. На пръв поглед кое не ви изглежда част от снимката? Вашето око е свикнало да разграничава различните обекти. И дори и да не се замисляте за тези детайли, погледа ви автоматично може да прецени- кой елемент е добавен и кой елемент е част от самата снимка. Ако се загледаме например в чадъра. Неговите сенки не са правилни. Той е осветен  отдолу и от ляво, от дясно е напълно тъмен. Един чадър сложен на поляната по този начин не би изглеждал така. Или, ако се загледаме в елена. Той някакси прекалено силно е осветен отзад и от дясната страна.

Момиченцето е много силно осветено от лявата страна.  Да обърнем внимание на лампите. Задната лампа е много по – силно осветена спрямо предната.  Това не би изглеждало така в една реална снимка. Или пък самото разпростиране на светлината на лампите, прекалено е събрано в една точка. Ако се загледаме под лампата. Под самата лампа е страшно тъмно, а тя свети!? Ако се загледаме в небето – долната част на небето е много светла, сякаш слънцето залязва. А в горната част е вече нощ. От дясната страна долната част на небето не е толкова светла, както от другата страна.


И нашите очи сами забелязват това. И няма нужда да си го обясняваме или да казваме кое е грешно или не. Един човек сам може да прецени дали една фото манипулация е правилна или грешна. Когато правите правилни фото манипулаци вие карате хората да се възхищават. Дори да са някакви нереални неща, като например тази с момченцето и виенското колело. Дори да са фантастика самите фото манипулации, всеки един от нас може да разбере дали изглежда истинско, дали е реално или не.

Спазени правила във Photoshop за фото манипулации

Примерно, ако разгледаме тази фото манипулация. Виждате светлинния източник къде се намира – горе в ляво. Самият човек е осветен от лявата страна. Сянката на човека пада зад него. Правилния начин на падане на сянка. Всеки един детайл, всяко едно нещо, което използвате във Photoshop за фото манипулации трябва да има правилна сянка. Както има правилна сянка всеки един предмет около вас. С други думи използвайте предметите и природата около вас, за да си представите обектите във Photoshop за фото манипулации. Не забравяйте да гледате основните характеристики – светлина, цветове, сенки, блясък на обектите.

 

В следващите няколко урока ще ви покажа какви характеристики можете да управлявате с Photoshop. Не забравяйте, че Photoshop е просто един инструмент и в правилните ръце може да сътвори чудеса. Надявам се, че  съм ви бил полезен с тази информация. Ако имате желание и искате да се научите да работите с Photoshop можете да се абонирате за канала ми, така ще получавате известие за всеки мой нов урок. Ще се стремя да обяснявам по най-разбираем и достъпен начин, за да можете да усвоите всичко. Имам огромен ентусиазъм и желание да подкрепям и помагам на всички, които вярват в себе си да постигнат своите мечти. Ще се радвам да Ви помогна да научите Photoshop и да ви придам от моят ентусиазъм и познания. Ако искате да ми помогнете да достигна до повече хора може да споделите тази статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


1 съобщение за “Урок 9 – Photoshop за фото манипулации