Урок 1 - Photoshop уроци: какво можеш да правиш с фотошоп - Nxt web studio

Урок 1 Photoshop уроци: какво можеш да правиш с фотошоп

, от Иво Янчев

Това е първият урок от Photoshop уроци – Започни с разбиране. Това е поредица от Photoshop уроци за начинаещи, които никога не са отваряли Photoshop. Също така са подходящи за средно напреднали, които искат да опреснят знанията си. Например за работната среда, основните инструменти, менюта, функции и някои техники във Photoshop. Ще работим на последната версия към момента – Photoshop CC 2018, но тези Photoshop уроци са подходящи за изпълнение на PS CS4, CS5, CS6. Целта е да се запознаете със самата програма и да се почувствате комфортно при работата си  с нея. Ще започнем от нулата, така че ако никога не сте отваряли Photoshop, тези Photoshop уроци са точно за вас.


В този пост ще разгледам примери, от които ще добиете представа какво можете да постигнете и да правите с тази програма. Във Photoshop уроци ще научим за какво се използва програмата и какви приложения има в света около нас.

Сигурен съм, че многократно сте чували термина “фотошопиран“. Например: тази снимка е толкова перфектна, че няма как да не е “фотошопирана“. Или тази е толкова “фотошопирана”, че прилича на анимационен герой. Почти навсякъде Photoshop се използва за създаването на красиви и вдъхновяващи дизайни имащи за цел да привлекат вашето внимание.

Огледайте се докато вървите по улицата в постери и билбордове, дори във вашият смартфон-дизайните на мобилните приложения са направени с Photoshop. Както и повечето уеб сайтове, ефектни шрифтове, лога, рисунки и илюстрации. Дори видео клипове могат да се направят с помощта Photoshop. Това е една мощна програма и инструмент, с който можете да направите почти всичко. Във Photoshop уроци и поредицата Започни с разбиране ще се стремя да обяснявам по най-разбираем и достъпен начин, за да можете да усвоите всичко. 

Photoshop уроци – Основно предназначение на Photoshop/ Фотошоп

Основното предназначение на Photoshop е промяната и корекцията на изображения. Можете да промените цветовата схема, яркостта и контраста. Нивата на цветовете и тяхната наситеност, наситеността на черното и бялото. Имате възможността да използвате криви и нива на цветовете. Може да направите изображението от цветно – черно бяло или пък да изглежда като плакат.

Друго много полезно нещо, което можете да правите с Photoshop е да премахвате или добавяте обекти и елементи. Във Photoshop уроци ще научим как се прави това.

 

Ако пък  сте решили да си направите татуировка можете да проверите добре ли ще ви стои.

 

Също така можете да правите корекция на цвета на очите, да премахнете някои несъвършенства например по лицето, или пък да видите как ще изглеждате с брада.

Можете да правите и корекции по вашето тяло – например плочки на корема.

 

 

Можете също да възстановите стара снимка, която е повредена или изсветляла с времето. Да направите вехтата черно бяла снимка- цветна и дори да изглежда като нова.

 

Mогат да се правят изключително красиви дизайни на сайтове. Photoshop е една от най-използваните програми за изработка на уеб дизайн. 

  • Можете да направите дизайна на всеки един сайт – цялостна визия, какви менюта да съдържа, изображения, текстове, икони;
  • Можете да премахвате и добавяте елементи, да покажете къде ще бъде навигацията, лога;
  • Да редактирате дизайна, текста или изображенията, ако клиента пожелае;
  • Можете да правите всякакви корекции още преди уеб сайта да е програмиран. Това улеснява много работа.

Дори във Photoshop има вградени алгоритми и генератори за написването на HTML и  CSS код. Той е необходим за програмирането на уеб сайтове. Но аз лично ви препоръчвам да не ги използвате, тъй като кода се генерира автоматично. Така рискувате много от нещата да бъдат написани некачествено. В комбинация с други техники, можете да създадете уникални проекти и уникално потребителско изживяване. Идеята е чрез Photoshop уроци да ви помогна да се научите на това. 

Дигитално рисуване-Digital Drawing

Другото нещо , за което можете да използвате Photoshop е дигитално рисуване-Digital Drawing. С огромните възможности на тази програма можете да интегрирате ваша скица нарисувана на лист хартия, в дигитална среда.  За да изглежда обаче рисунката ви реалистична трябва да имате и много добри познания за цветовите гами, сенки, светлина и доста други техники. Професионалистите използват специални таблети за рисуване. Рисуват директно върху дисплея или в програма във Photoshop.

 

 Photoshop уроци за графичен дизайн


Чрез Photoshop уроци може да се научите да изработвате:

  • Флаери;
  • Визитки;
  • Картички;
  • Плакати;
  • Лога и всякакви печатни материали.

Много дизайнери предпочитат Photoshop, въпреки че има по-специфични програми за изработка на графичен дизайн като Adobe InDesign, Adobe Illustrator, Corel Draw.
Можете да изработите корица на списание и вътрешното му оформление. Да направите свой шрифт носещ вашата индивидуалност. Дизайн на етикети и пакети за всякакви продукти. Цялостно брандиране на марка, инфографики поднесени по стилен и интересен начин.

 

 

Друго интересно приложение на Photoshop е редактирането на видео. Имате възможност да правите корекции на видео, да промените контраста, цветовете, тайминга и някакви бързи корекции. Така познатите ви GIF-ове, които виждате навсякъде също можете да правите на Photoshop и да ги редактирате. Всеки един фрейм може да се редактира.

Photoshop уроци – Photo Manipulation/Фотоманипулации

И сега идва любимата ми част от Photoshop и според мен най – интересното умение, което можете да научите. Това са Фотоманипулациите-Photo Manipulation. С помощта на вашето въображение и фантазия, идеите ви и техниките на фотоманипулацията можете да създадете фантастични и уникални произведения на изкуството.

 

Фотоманипулацията най-общо казано е комбинация и правилно съчетаване на различни снимки, ефекти, методи и техники. С тях можете да развихрите вашето въображение и да постигнете невероятни резултати. Необходими са и много умения, разбира се. Но имате ли желание сигурен съм , че можете да го постигнете.

 

Това е краткото описание и само една част от нещата, които можете да правите с Photoshop. Програмата има огромни възможности и могат да се дадат многобройни примери за работата с нея. В следващият  урок ще ви разкажа Какво е Adobe и Аdobe Creative Cloud. Ако имате желание и искате да се научите да работите с Photoshop можете да се абонирате за канала ми, така ще получавате известие за всеки мой нов урок. Ще се стремя да обяснявам по най-разбираем и достъпен начин, за да можете да усвоите всичко. Имам огромен ентусиазъм и желание да подкрепям и помагам на всички, които вярват в себе си да постигнат и техните мечти. Ще се радвам да Ви помогна да научите Photoshop и да ви придам от моят ентусиазъм и познания. Ако искате да ми помогнете да достигна до повече хора може да споделите тази статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 съобщения за “Урок 1 – Photoshop уроци: какво можеш да правиш с фотошоп