Урок 5 - Какво са пиксели и резолюция? - Nxt web studio

Урок 5 Какво са пиксели и резолюция?

, от Иво Янчев

В тази статия ще разгледаме какво са пиксели и резолюция. Как се определя резолюцията на дадена снимка. Ще разберем какво е това пиксели и как се измерват на нашите екрани. По какъв начин можете да настройвате размерите на вашият проект. Като начинаещи е много важно да знаете какво точно представляват изображенията и как можете да работите с тях. Ще разгледаме какво органичния имат и как да запазваме качеството на изображенията.

Всяко едно нещо в природата се формира от друго по – малко нещо. Например всеки предмет около вас е формиран от атоми. Хората са формирани от клетки, молекули и милиарди атоми. Същото е и при изображанията. Всяко едно от тях е формирано от по-малки частици – пиксели, които образуват цялостната картина. Обещавам ви, че този урок ще ви бъде полезен за бъдещата ви работа с Photoshop.

Ако искате да работите с мен, може да отворите някое произволно изображение или да си свалите това изображение , с което работя и аз. След като сте изтеглили или избрали изображение, кликнете с десен бутон върху него > Open with > Adobe Photoshop CC или версията, която използвате. Програмата ще стартира с нашето изображение.

За да можете да се ориентирате лесно къде се намирате в дадения файл, отворете  навигатор панела от Основното меню > Window > Navgator

Започнете да доближавате от слайдера на Navgator към средата на изображението. Kакто виждате изображението е направено от множество малки квадратчета. Тези малки квадратчета се наричат пиксели и всяко едно квадратче е 1 пиксел. Те са в различни цветове и нюанси, които погледнати от по – голямо разстояние формират пълното изображение.

Едно изображение може да съдържа различен брой квадратчета – пиксели

От сега нататък като говорим за пиксели си представяйте тези малки квадратчета. В нашите монитори и проекти има такива квадратчета / пиксели. Тоест всяка една точка от нашия монитор е съставена от пиксели. Колкото повече квадратчета / пиксели има едно изображение, толкова повече нюанси на цветовете съдържа то. Съответно така изображението ще се вижда по-добре и ще е с по – наситени цветове.
Да се върнем на снимката която отворихте. За да видим това изображение колко квадратчета / пиксели съдържа е неоходимо да ги преброим. Разбира се,че няма да ги броим. Photoshop ни дава възможност да ги измерим с помоща на панел и инструмент.

Първо обаче трябва  да настроим Photoshop на мерна единица пиксели / Pixcels. От главното меню изберете Edit > Preferences > Units & Rulers . Ще ви излезе диалогов прозорец изберете Pixcels / пиксели  и потвърдете с ОК.

Нека видим това изображение колко квадрачета / пиксели съдържа. От Info панела можете  да видите някакъв размер или информация за даден проект. Избираме от главното меню > Window > Info или F8 от клавиатурата.

пиксели

Какво е това резолюция и разделителна способност и как се определя тя?

Пикселите формират резолюцията или така наречената разделителна способност. Резолюцията е точно това – броя пиксели, които се намират по ширина и височна на даденото изображение. И нека сметнем каква е резолюцията на това изображение: 1000 по 500 пиксела общо: 500 000 пиксели. Тоест в нашето изображение се съдържат 500 000 хиляди точки / пиксели.

Резолюцията се дели на резолюция на снимка/проект или резолюция на екран на монитор или телевизор. И двете са много важни , защото да не забравяме, че ние работим на екрани. За да виждаме дадено изображение по-добре е необходимо да имаме екран с по-голям брой пиксели на него. Засега няма да се спирам на това как да изберем подходящ екран, но ако желаете мога да направя и такъв урок. Оставете ми коментар под статията.  

Опредляне на резолюцията

За да е по лесно определянето на разолюцията  е въведена мерна едница за измерване. Това е PPI или DPI – пи пи ай е пиксел пер инч или дотс пер инч и определя колко квадратчета / пиксели има на един инч разтояние.
Когато работите във Photoshop,  е важно да знаете каква е резолюцията на файловете, с които работите. Това има значение за файлове, които ще се използват за печат. Тъй като при печат е необходимо да се изпозлва висока  резолюция, за да може да се вижда ясно изображението. А да не се окаже,че е размазано след като бъде изпечатано на принтер. Тоест файловете, които се използвате за печат е необходимо да съдържат повече пиксели.

Най-малката резолюция- DPI / PPI с който ще работим е 72, а най -голямата  е 300 DPI

Най-добрата резолюция, която се използва за принтиране е 300 DPI , тъй като се смята, че човешкото око не може да възприеме повече. Когато работим само в дигинатална среда, т.е няма да печатаме файловете ще използваме 72 DPI  или 144 DPI

Всяка снимка има определен максимален брой пиксели

Но имайте предвид нещо много важно! Дори и да увеличите DPI от менюто на фотошоп ръчно, програмата ще разшири точките, но вие ще ги виждате размазани. Всяка снимка има определен максимален брой точки / пиксели. Ако те се надвишат, качеството на снимката започва да се разваля. Това много зависи от фотоапарата с който е направена снимката, но затова ще говорим друг път. Сега просто приемете и знайте, че ако увеличавате DPI  на снимката, качеството и започва да намалява, а размера / мега байтите на снимката се увеличават.

пиксели

Тоест имайте предвид че колкото повече DPI има даден файл или изображение (това означава повече точки/пиксели и повече цветове) толкова  файла ще е с по-голям размер т.е повече мега байти.

Може да се говори много повече, но това е базовата информация, с която исках  да ви запозная преди да продължим със следващите уроци. Надявам се, че  съм ви бил полезен с тази информация. В следващият урок ще ви обясня какво са слоеве и как да работите с тях. Ако имате желание и искате да се научите да работите с Photoshop можете да се абонирате за канала ми, така ще получавате известие за всеки мой нов урок. Ще се стремя да обяснявам по най-разбираем и достъпен начин, за да можете да усвоите всичко. Имам огромен ентусиазъм и желание да подкрепям и помагам на всички, които вярват в себе си да постигнат своите мечти. Ще се радвам да Ви помогна да научите Photoshop и да ви придам от моят ентусиазъм и познания. Ако искате да ми помогнете да достигна до повече хора може да споделите тази статия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


4 съобщения за “Урок 5 – Какво са пиксели и резолюция?

  1. Здравейте, бихте ли могли да ми кажете, каква трябва да бъде резолюцията на изображение, което ще се отпечатва върху винил с размери 4мх3м?

  2. Може ли изображението, което работя да бъде с размера на формат А4, който е 21см на 29,7см, а пикселите да отговарят на формат с размери 300см на 400 см? И в този случай, като имам размер на изображението, как да определя необходимата резолюция или необходимите пиксели, спрямо размера му?