Шрифтове на кирилица и латиница - инсталиране - Nxt web studio

Шрифтове на кирилица и латиница инсталиране

, от Иво Янчев

В този урок ще ви покажа колко е лесно да си инсталирате шрифтове на кирилица и латиница. Искам само да уточня – за да можете да използвате шрифтове на кирилица и латиница е необходимо да ги инсталирате на вашата операционна система.
Шрифтове на кирилица и латиница се инсталират директно на Windows или Mas iOS, а не на използваните от вас програми. Тоест не е необходимо да инсталирате шрифтове на кирилица и латиница във Photoshop или във Word, за да можете да ги използвате. Когато  инсталирате шрифтове на кирилица и латиница в Windows всички програми, които отворите ще могат да ги използват.

Нека първо да си свалим някои шрифтове на кирилица и латиница. Има много сайтове, които предлагат безплатни шрифтове на кирилица и латиница. Може да потърсите в Google като нaпишете в търсачката free fonts. Има страшно много сайтове, които предлагат безплатни  шрифтове на кирилица и латиница, които можете да свалите. Сайтовете, които аз използвам са Google Fonts и DaFont .  Te ни предоставят възможността да използваме много безплатни шрифтове на кирилица и латиница.

Можете да отворите един от двата сайта или  някой, който на вас ви харесва. За днешния урок ще използвам DaFont. Тук има изключително голямо разнообразие от шрифтове на  кирилица и латиница. И колкото по – голям избор имаме, толкова по – трудно можем да изберем. Този сайт ми харесва, защото за улеснение има различни категории. Те правят избора малко по – лесен. Друго нещо, което е добре да знаете – за да има кирилица е необходимо да инсталирате шрифт, който поддържа кирилица. Тоест автора на шрифта предварително трябва да е сложл кирилица в него. Повечето шрифтове не поддържат кирилица.

Шрифтове на кирилица

За да свалите шрифт изберете някоя от категориите. Аз ще избера Sans serif. Тук има едно поле, в което можем да напишем изречение и всички шрифтове на страницата ще го изпишат като демонстрация. Така можем лесно да се ориентираме за поддържани шрифтове на кирилица. Написваме си текста и натискаме Submit. Надолу ни излизат поддържани шрифтове на кирилица. В случая първите два шрифта не поддържат кирилица. Тези, които не поддържат кирилица изписват някави символи. Харесваме си някой шрифт и натискаме бутона Download. 

Изберете си папка, където да го запазите и натиснете Save. Отваряме си папката, разархивираме шрифта и се появават няколко файла. В този zip файл, които сме изтеглили има няколко файла. Избираме файловете, които завършват на .ttf.

шрифтове на кирилица и латиница

 

Други популярни разширения за шрифтове на кирилица и латиница

Други разширения, на които можете да попаднете са – otf, eot, wof, svg. Имайте го предвид, ако случайно попаднете на такъв шрифт. Повечето шрифтове за Windows са .ttf форматВ случая изтегляме шрифт Studio Gothic. Имаме Extra Light, които е по -тънък  и Extra Bold по – удебеленОтваряме един от двата. За да го инсталирате единственото нещо, което трябва да направите е да натиснете върху бутона Instal. Windows автоматично инсталира шрифта за нас.

шрифтове на кирилица и латиница

Как се изтрива шрифт?

За да изтриете шрифт просто влезте в директорията, в която Windows запазва шрифтовете ви. Ако не знаете къде се намира може да потърсите в търсачката. Отивате на Windows бутона на компютъра ви, десен бутон и избирате Search или клавишна комбинация Windows бутон и S.

Изписвате Fonts в търсачката. Когато ви излезе папка Fonts я избирате. В нея се намират всички инсталирани шрифтове на вашия компютър. Имате възможност да изтриете шрифтове на кирилица и латиница като селектирате тези, който искате да премахнете. Натискате Delete. Ще ви излезе прозорче за потрърждение дали искате да ги изтриете завинаги. Потвърждавате с Yes.

Вариант за добавяне на шрифтове на кирилица

Има и друг вариант за инсталиране и добавяне на шрифтове на кирилица и латиница. Ако например имате 10 шрифта, които искате да инсталирате наведнъж, а не да си губите времето с натискане на  Instal  бутона за всеки отделно > Отидете в директорията, в която се намират шрифтовете > Копирайте ги и ги поставете в директорията на папка Fonts. Лично на мен този вариант повече ми харесва, защото е по – бърз и мога да инсталирам много шрифтове на кирилица и латиница на веднъж.

Това беше урока за шрифтове на кирилица и латиница. Надявам се да съм ви бил полезен с тази информация. Ако имате желание да научите още неща и да се научите да  работите с Photoshop, можете да се абонирате за канала ми. Така ще получавате известие за всеки мой нов урок. Ще се стремя да обяснявам по най-разбираем и достъпен начин, за да можете да усвоите всичко. Имам огромен ентусиазъм и желание да подкрепям и помагам на всички, които вярват в себе си да постигнат своите мечти. Ще се радвам да Ви помогна и да ви придам от моят ентусиазъм и познания. Ако искате да ми помогнете да достигна до повече хора може да споделите тази статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *