Урок 2 - Какво е домейн и хостинг? - Nxt web studio

Урок 2 Какво е домейн и хостинг?

, от Иво Янчев

В тази статия ще разгледаме какво е домейн и хостинг. Тези две понятия ще срещнете със сигурност, ако искате да имате собствен уеб сайт. За да можете да разберете какво е домейн и хостинг и да направите правилния избор за вас ви препоръчвам да прочетете следващата информация. С тази статия искам да ви помогна да разберете какво е домейн и хостинг и да ви помогна при избора ви на сайт. Защото всеки има избор, ако има правилната информация. Информацията в този пост е опростена с цел лесно разбиране. Ако желаете да научите подробна информация, може да видите този линк и този също, които са клипове на англииски език.

В предния урок разгледахме какво е интернет и какво е сайт. Как точно работят и как се свързват помежду си. Казах ви също, че за да имате сайт трябва да имате файлове, които изграждат сайта и да искате да ги споделите. Нека си представим, че Пешо решава да напусне работа и да си направи собствен бизнес в сферата на туристическите услуги. За да може да предлага услуги, той иска да си направи сайт. Но тъй като няма заделен бюджет, решава да се научи сам. И така Пешо създава сайта, т.е създава файловете и сега трябва да ги сподели чрез URL адрес , за да може всички хора да ги видят.

 

Но как да направи това? Ако си спомняте от предния урок казахме, че всеки компютър или устройство свързано  в локаната мрежа има собствено име наречено МАС адрес. Както в локалната мрежа, така и в глобалната т.е в интернет, всеки компютър има още едно име наречено IP адрес. Т.е всеки компютър има две имена. Това е като всички близки да ви казват Сашо, но когато излезете навън сред обществото ви наричат Александър. И двете имена са ваши и си ги ползвате. Така и компютрите имат две имена. Едно за вътрешната мрежа и едно за външната т.е за интернет, с което другите могат да се свързват с вас.

Какво е IP адрес

Всеки един компютър, който има достъп до глобалната мрежа притежава Име наречено IP адрес. IP адреса представлява нещо подобно: 172.217.7.238
Т
ова е IP адреса на google и ако го напишете във брауъзара си ще се отвори сайта на google. Дори вашият компютър, който използвате в момента има IP адрес. Ако искате да го разберете влезте в този сайт.

Какво е домейн и хостинг

Така, да се върнем на Пешо. Той е създал сайта и знае своя IP адрес. Праща го на Николинка, която има желание да посети най-популярната туристическа дестинация в момента.
А именно Дубай 🙂 
С огромен ентусиазъм и желание Николинка отваря сайта в очакване да види офертата за така желаната дестинация. Но изненадващо за нея , сайта не се отваря. „То избобщо няма сайт“ – възкликва тя… Можете ли да си представите какво разочарование е това, за една млада дама . Която желае да научи толкова много за чуждата култура на близкият изток?

Това е така , защото компютъра на Пешо е заключен за външен достъп. Т.е компютъра на Пешо има достъп до интернет, но други компютри нямат достъп до компютъра на Пешо… Което от своя страна е добре, защото нямаше да имаме лични компютри. И всички наши файлове щяха да са споделени. Но от друга страна Пешо не може да си покаже сайта. Затова му трябва специална програма, която да служи като филтриращ механизъм. Тя допуска компютрите само и единствно до файловете на сайта. Но не и до всички лични файлове на неговият компютър. Тази програма се нарича сървър от английкски сърв, което значи служа или сервирам.

Какво е това сървър

Т.е когато друг компютър поиска да влезе в компютъра на Пешо чрез неговият IP adress, сървъра дава достъп. Тоест сервира само файловете, които Пешо иска да сподели. Това обяснение за сървър е много просто с цел разбиране. Като цяло съръвъра прави много повече неща, с които няма нужда да ви натоварвам информативно в момента. В днешно време, много малко хора използват домашните си компютри за сървъри. Тъй като се изисква ежедневна подръжка, високи познания за технолигията и опит в тази сфера. Ако сте чували за професия системен администратор, това е човек който подържа сървърите на някоя компания или фирма. Като цяло сървърните компютри са доста по различни от домашните. Те са създадени да реагират мигновенно на множество заявки. Тоест те трябва да са много бързи и изключително прицизни.

 

Да се поддържа сървър е свързано със време и разходи, тъй като сървърния компютър е свързан 24 часа в мрежата. И ако възникне някакъв проблем, той трябва да се острани бързо. Ако се интересувате в youtubе има доста видеа на тази тема – как да си направите сървър от домашния си компютър. Но силно ви препоръчвам да се обърнете към някоя компания, която предлага тази услага. Защото разходите със сигурност няма да са по-големи и по този начин ще си спестите и време. Хората работещи в компанията винаги ще се погрижат за поддръжката на сървъра, ако имате някакъв проблем.

Какво е домейн и хостинг компания

 

Такива компании които предлагат сървъри се наричат хостинг компании. От английската дума хост означава – домакин. Т.е домакини на компютри, които сервират – на български звучи малко странно :D.Но, мисля че придобихте представа какво е хостинг компания. Това е компания, която има големи и мощни компютри, в които се намират файловете за нашите сайтове. Доста просто. В следващите редове ще ни стане още по – ясно какво е домейн и хостинг.

Така Пешо решава да се обърне към някоя голяма компания която предлага хостинг…Решава да се информира какво е домейн и хостинг. Прави си регистрация и плаща необходимата сума за услугата. Те му дават местенце в сървъра, където да си сложи файловете. Всичко е супер. Пешо има място но се сеща, че няма име… т.е трябва по някакъв начин да се свързва с това място… И тъй като вече Пешо е в час с тия неща обажда се и им казва, че иска IP address. Операторът му казва – Да нямаш проблеми Пешо, ще ти дадем IP адрес… но не мислиш ли че ще е малко трудно за хората да запомнят този IP адрес, за да влизат в сайта ти?

Какво е домейн и хостинг

Какво е домейн и URL адрес

Именно, тъй като IP адресите се помнят трудно и нищо не означават, е решено те да са свързани със някакъв текст, който значи нещо… Това е URL адреса на вашият сайт… този URL адрес се нарича домейн. Тоест името на вашият сайт и url адрес, който се изсписва в полето на браузъра е вашият домейн. И когато Николинка иска да влезе в сайта на Пешо, изписва домейна в браузъра. Нейния компютър изпраща заявка до сървъра, че иска да отвори файловете към този домейн и сървъра връща отговор. И ако има файлове към този домейн ги сервира и показва сайта. Николинка е доволна и с нетърпение чака датата за нейната мечтана екскурзия.

Всички имена, събития и дестинации в този урок са напълно случайни. Toва беше урока за днес надявам се, че ви е бил полезен и сте разбрали какво е домейн и хостинг.  В следващия урок ще ви разкажа за 4 важни стъпки, които да следвате при изграждането на план за вашият сайт. С тези уроци искам да ви помогна да разберете сайтовете и процеса на съдаването им,  за да можете да направите правилният избор за вас. Благодаря ви за вниманието, ако искате да научите още полезни уроци , може да се абонирате за канала ми в youtube чрез бутон абониране.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 съобщения за “Урок 2 – Какво е домейн и хостинг?